Skip to main content

3. Natuur op de grens van land en water

Onze Waddenzee is een ondiepe kustzee die tweemaal per etmaal gedeeltelijk droog valt en tweemaal weer vol stroomt. Vanaf Den Helder in Nederland tot Esbjerg in Denemarken is dat een enorm voedselgebied voor miljoenen trekvogels die hier ieder jaar gebruik van maken.

In deze wadbodem zit onvoorstelbaar veel voedsel waar de trekvogels tijdens hun reis naar het Zuiden van profiteren om hun voedselvoorraad weer op te peppen.
Maar niet alleeen het voedsel is belangrijk,het is tevens voor sommige soorten van belang om te overwinteren of om te ruien. Het internationaal van onschatbare waarde voor bijna alle trekvogels die uit het hoge Noorden hun vaak duizenden lange trektocht onderbreken om bij te tanken.

De Duinen vormen van oudsher onze natuurlijke zeewering, maar onze drinkwatervoorziening komt ook voor een groot deel uit de Duinen.
De rijkdom aan natuur is er verrassend divers, planten, incekten, vogels en zoogdieren zorgen er voor dat de natuurliefhebber kan genieten van al dat moois.
Door de natte duinmeertjes en vochtige duinpannen zijn er verschillende soorten orchideeen te vinden die elders in het land niet voorkomen.